
resepi asam pedas saya simple sikit...senang jer...tak masuk belacan n lada hitam...
bahan:
1 ekor kepala ikan mayong
30 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
daun kesom
secawan air asam jawa
4 cawan air
minyak masak utk tumis
garam dan serbuk perasa
bendi
cara:
kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan kunyit
panaskan minyak
masukkan bahan2 yg dikisar td,biar hingga naik bau dan agak garing
masukkan kepala ikan dan air asam jawa
biar sebentar,bila agak pekat sedikit,masukkan air...agak2 jgn smp kuah terlalu cair
setelah itu,masukkan bendi,daun kesom,garam dan sedikit serbuk perasa
bila kuah sudah mendidih,tutup api...DAH SIAP....
senang kannnnnnn....hehehe
selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment