Tuesday, August 11, 2009

Asam pedas kepala ikan.

Asam pedas kepala ikan...huhuhu...sedap tu...kalau dok round2 kat pasar malam n jumpa org jual kepala ikan mayong,confirm beli punya...dalam kepala otak ni mmg tak der plan lain selain nak masak asam pedas dengan bendi...mau ketaq kepala2 time makan(ayat org kedah)...:-)
resepi asam pedas saya simple sikit...senang jer...tak masuk belacan n lada hitam...


bahan:


1 ekor kepala ikan mayong
30 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
daun kesom
secawan air asam jawa
4 cawan air
minyak masak utk tumis
garam dan serbuk perasa
bendi


cara:


kisar cili kering,bawang merah,bawang putih,halia dan kunyit
panaskan minyak
masukkan bahan2 yg dikisar td,biar hingga naik bau dan agak garing
masukkan kepala ikan dan air asam jawa
biar sebentar,bila agak pekat sedikit,masukkan air...agak2 jgn smp kuah terlalu cair
setelah itu,masukkan bendi,daun kesom,garam dan sedikit serbuk perasa
bila kuah sudah mendidih,tutup api...DAH SIAP....
senang kannnnnnn....hehehe


selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment