Saturday, August 15, 2009

Lontong Johor


Resepi hari2 cuti ni special skit...hehehe...nahhh ambik lontong johor....sedapnya...kalau balik johor,suami saya dgn manjanya soh mak dia buat lontong...:-)saya apa lagi tumpang sekaki...bukan tumpang buat keja sekali dgn mak tapi tumpang buat2 manja request kat mak nak makan lontong...ayat mau power...hehe...tapi bila dah lama jd menantu dia ni takkan selamanya dia jer yg masak lontong kan...so ilmu lontong tu diturunkan pada saya...jom kita try buat...kalau first time buat tak jd,tak per...try lagi sampai jd...ok....ini resepi yg simple jer..



Bahan2:

Untuk sayur lodeh;

300gm udang hidup-buang kulit
4 biji lada merah-dibelah dua
3 ulas bawang putih-dikisar
6 ulas bawang merah-dikisar
1 inci kunyit hidup-dikisar
segenggam udang kering -dikisar
2 batang serai-dititik
garam secukup rasa
sedikit fucuk dan suhun- direndam

sayur-sayurannya – dipotong kecil mengikut suka
1 batang lobak
1 ikat kacang panjang
½ biji kobis
1 biji sengkuang
3 keping tempe, digoreng 3/4 masak
3 keping tauhu digoreng



Cara:

Masukkkan bahan2 yg dikisar ke dalam periuk.
masukkan serai,udang,lada merah,soon,fucuk,sayur2an dan santan cair.
bila kuah agak mendidih sedikit masukkan pati santan.
kacau selalu supaya tidak pecah minyak,masukkan garam secukup rasa.
kuah mendidih kali kedua....siap lerrrr...


Kuah kacang:

Bahan-Bahan:
RM1 kacang tanah
2 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
1 keping asam keping
garam secukup rasa
gula secukup rasa
1 batang serai-dititik
Sedikit minyak untuk menumis


Cara:

Goreng kacang tanah tanpa minyak sehingga garing. Buangkan kulit dan tumbuk sama ada halus atau kasar.
Kacang tersebut kemudiannya direbus sehingga empuk dengan secawan air.
Tumis bawang besar, bawang putih, bawang merah, cili yang telah dikisar sehingga naik baunya.
Masukkan kacang, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata dan biarkan ia mendidih.
Masukkan asam keping dan serai, tumis sehingga agak pekat.
siappppp......

hehehee...apa lagi,potong nasik himpit,taruk kuah lodeh dgn kuah kacang sikit...nyum nyum la...:-)
lupa pulak...kuah kacang tu kalau dimakan dgn nasik himpit saja pon sodap.....

selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment